WoW > Doseren

Naar aanleiding van het vorige bericht, heb ik deze week een afspraak gehad met de MS-verpleegkundige om te overleggen over de nieuwe medicatie. Een ding staat vast, de Mitoxantrone (vorm van chemo) schuif ik voorlopig op de lange baan. Maar dat zou niet de enige wijziging in medicatie zijn.

Ik spuit nu nog Copaxone, daar ga ik over 4 dagen (dan is de doos leeg) mee stoppen. Bij Copaxone is namelijk niet duidelijk of het werkt bij patienten die in de secundair progressieve (SP) fase zitten. Daarom heeft de neuroloog aangeraden om over te stappen op één van de interferon-ß medicaties. Daar zijn er drie van, Rebif, Avonex en Betaferon.

Ik heb gekozen voor Betaferon, aangezien dit het enige middel is wat daadwerkelijk is geregistreerd voor SP-patienten. Het is dus ook het enige middel waarbij positieve werking is bewezen.

De MS-verpleegkundige heeft het proces in werking gezet. Binnenkort wordt ik dan ook benaderd door de prikjuf van de fabrikant om de instrukties te krijgen over het hoe en wat. Ik ben natuurlijk al 4,5 jaar aan het spuiten, dus het injecteren hoeft ze niet uit te leggen. Maar nieuw is dat deze medicatie gemengt moet worden. Dat was met de Copaxone in het begin ook zo, maar natuurlijk werkt dit net even anders.

Evenals de bijwerkingen, die zijn wat groter. Dat was ruim 4 jaar geleden ook de reden om hier niet voor te kiezen. Hopelijk heb ik nergens last van, maar dat is afwachten.

Van wat ik heb gelezen moet je het langzaam opbouwen, dus starten met een kwart van de dosering en dat gedurende een maand opbouwen.

Stiekempjes best wel weer spannend….

WoW > de spelregels

4 gedachten over “WoW > Doseren

 1. Vandaag ben je dus spuitvrij of het is je laatste dag… Genier er even van zou ik zeggen…

  Want daarna mag je weer met frisse tegenzin gaan beginnen…

  Doseren is een mooi woord voor het leven van een MS-patiënt… 😉

  Like

 2. Hè, ik dacht dat ik hier al gereageerd had. Nou niet dus kennelijk.

  Een log met een behoorlijk medische karakter. Niet dat ik er ook maar iets van snap, maar waar het om gaat is dat het voor jouw gaat werken. Nien, ik hoop van harte dat je je hiervan stukken beter gaat voelen. Het is een beetje een platgeslagen reactie maar ik meen het wel degelijk.

  Like

 3. Good old Plato liet bij Marloes een linkje achter naar deze WoW. Gezonde mensen beseffen vaak niet wat mensen met minder geluk allemaal moeten doen? Ik vind het interessant om te lezen en leef met je mee. Hopelijk gaat het goed met het nieuwe medicijn en heb je idd niet (al te) veel last van bijwerkingen.

  Like

 4. Oeps, ik was inderdaad vergeten een linkje te plaatsen :mrgreen: Het is ook wel een beetje hektisch allemaal.

  Afgelopen donderdag is de laatste Copaxone-spuit erin gegaan. Komende week krijg ik het nieuwe spul aangeleverd en komt de prikjuf met de uitleg over het spulletje. Ik begin de 16de met prikken, tot die tijd heb ik prikvrij en da’s best effe lekker 😉

  Like

Reacties zijn gesloten.