Update

Het is inmiddels al weer veel te lang geleden natuurlijk, maar soms komt het er gewoon niet van.

In ieder geval gaat het de laatste maanden weer wat beter met me. Lichamelijk zeker. Psychisch? Daar verschillen de meningen wat over.

Een paar maanden terug ben ik depressief geworden. Mijn lijf was me aan het tegenwerken, en wat andere invloeden van buitenaf werkten ook niet mee. Nou zijn er aan die andere invloeden nog niets veranderd, en dat zie ik ook niet gebeuren. Ik kan er echter niets aan veranderen en dat accepteren gaat niet altijd even snel, zeker niet als je er afhankelijk van bent. Zoals de zorg.

Mijn lijf is me, op de afgelopen week na, de laatste maanden aardig gezind. Maar de herfst is er weer, dus Nien is weer verkouden. Gelukkig blijft het daar bij! (hoop ik…)

Cognitief is het een ander verhaal. En dat is lastig. Dat is mede de oorzaak van mijn depressieve troubles in de eerste helft van dit jaar. Het cognitieve is lastig vast te stellen. En zeker als je neuroloog (nou ja, de ‘mijne’? Ik heb haar nog niet eerder gehad en daarvoor ook neuro’s die ik maar één keer heb gehad) niet op dezelfde lijn zit. Ik roep NPO (neuro psychologisch onderzoek om te kijken of er problemen zijn door hersenbeschadiging), zij roept psych(oloog/-iater, daar was ze nog niet uit) om andere redenen. Het was een heftig gesprek en na lang gedraai krijg ik nu morgen een orienterend gesprek met de psycholoog van het MS Centrum.

Ik vraag me elke keer weer af of dit de laatste keer is bij het MSCN, want ik word er sinds de verhuizing en personeelswisseling niet gelukkiger van.

En ik zet dit logje nog even op privé … Morgen meer?

—————

En toen waren we een dag verder en was de afspraak voorbij. Wat een verschil met mijn vorige afspraak zeg. Daar kwam ik wanhopend vandaan, nu had ik echt het gevoel dat er geluisterd werd. Wat? Zelfs positief over!

Ik krijg mijn gewenste NPO. En volgens haar had het zeker zin. Ook als er niet uit zou komen dat er problemen door een beschadiging is. Het kan namelijk ook door de MS vermoeidheid komen bijv. Daar kan je namelijk ook mee verder. Aan het eind van het verhaal trok ze nog een paar conclusies die spot on waren. En ik weet dat ik daar sowieso nog aan moet werken.
Ik was volgens haar hulpvaardig, maar heb moeite met ‘nee’ zeggen en realiseer mij pas dat ik het rustiger aan moet doen als het te laat is. Joh, mag die spiegel effe weg 😛

Over vier weken wordt ik verwacht op de poli neurologie en daarna wordt er een afspraak gemaakt voor de uitslag en de eventuele vervolgstappen. Ik ben nu al benieuwd!

2 gedachten over “Update

 1. Wat heerlijk dat het bij de psycholoog, niet voor niks ook wel eens gekscherend spiegoloog genoemd, zo’n fijn gesprek is geworden en dat zijn een NPO wel ziet zitten.

  Mijn laatste (was trouwens ook mijn eerste en tot nu toe enige) NPO wees uit dat mijn cognitieve problemen toen voornamelijk door vermoeidheid gestuurd werden, dus dat kan inderdaad ook. Het is gewoon prettig om te weten waar het vandaan komt en wat je er eventueel nog aan kunt doen.

  Die spiegel die je wordt voorgehouden is altijd confronterend, maar kan ook heel verhelderend werken. Meestal weet je het wel, maar ja, voor mij geldt dat ik lang niet altijd even verstandig omga met wat ik eigenlijk heel goed weet.

  Ken uw grenzen en respecteer zo ook zo nu en dan (en liefst eigenlijk nog wat vaker dan dat), maar je bent nog jong en je wilt nog zoveel…. Blijft toch moeilijk om dan de balans te vinden en vast te houden.

  Hoop dat er nog meer fijne en vooral vruchtbare gesprekken met deze psycholoog mogen volgen mocht dat nodig zijn. Soms kan net dat professionele steuntje in de rug heel erg fijn zijn.

  Wel erg jammer dat het MSCN zo’n zooitje is geworden na de verhuizing. Moet er niet aan denken dat ik telkens een andere neuro zou krijgen. Juist als je chronisch ziek bent, vind ik het belangrijk een specialist te hebben die jou en je progressie, welke kant op dan ook, kan volgen en dan niet alleen van papier, maar ook met eigen ogen!

  Succes met het NPO en de uitslag ervan!

  Like

  • Het is ook aan mezelf te danken dat ik niet eerder aan de bel getrokken heb voor wat betreft neuro nummer vier… Ik kan nu wel zeggen wie ik het prettigst vond. Ik kijk dit traject even aan en het kan best zijn dat ik daarna alsnog vertrek.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.