Kortsluiting in de tuin

Overprikkeling is verschrikkelijk. De laatste paar weken, misschien wel maanden, hebben weer in het teken gestaan van overprikkeling. Flinke paniekaanvallen, onverdraagzaamheid en de behoefte om gewoon ‘weg’ te zijn, even niets doen, niets mee maken, dat is alles wat ik wilde.

Vooral de bassen in de muziek zorgen ervoor dat ik zeer snel overprikkeld ben. Als ik dan ook de kinderen nog om me heen heb wordt het echt een uitdaging om ze te verdragen. En hoewel ze inmiddels snappen dat mijn brein totaal anders werkt dan die van hun, maakt dat het niet makkelijker voor ze. En hoewel het af en toe nog flink mis gaat, hebben we er toch een beetje onze draai in gevonden. Met z’n allen wel, maar ik alleen nog steeds niet. Overprikkeling is soms zo heftig dat ik begin te begrijpen dat mensen daarom ook uit het leven willen stappen. Voor je je zorgen gaat maken zo ver ben ik nog niet. Ik heb nog te veel levensvreugde in de momenten dat ik niet overprikkeld ben. Desalniettemin snap ik dat wel.

De zomer is echter wel een periode van zware overprikkeling. Op dat moment gaat iedereen buiten aan de slag. Er wordt geklust, er wordt gehamerd, er wordt gezaagd. Men gaat met de heggenschaar aan slag, met de maaimachine… Overal komt geluid vandaan! Dit overleef ik nog wel, maar op het moment dat er ook muziek bij moet en dan het liefst met bassen (want je moet het ook kunnen voelen), dan is mijn hoofd snel klaar of juist niet klaar. Op volle toeren worden de prikkels verwerkt en toch loopt mijn brein snel achter er ontstaat file en mijn hoofd trekt het niet meer. Ik kan het buitenleven niet meer bijhouden. Ik moet rust hebben stilte opzoeken.

En dat is niet erg als het maar eenmalig is, maar als het regelmatig voorkomt dan ben je elke keer dat je naar buiten loopt bang dat de overprikkeling weer gaat plaatsvinden. Met als gevolg dat je bang wordt voor je eigen tuin en niet meer kan genieten. En dat terwijl tuinen altijd je grootste hobby was en dat je er plezier in had.

Ik heb een noise cancelling koptelefoon. Die helpt iets, maar die is met dit weer gewoon veel te warm. Oordopjes houden de lage tonen niet tegen. Dus als ik overprikkeld ben en in de tuin moet blijven, is het enige wat een heel klein beetje kan helpen muziek direct op mijn eigen oren. Maar als ik al te ver overprikkeld ben dan werkt dat als een rode doek op en stier. Averechts! Het zijn en blijven lapmiddelen. Rust helpt het beste, maar kan niet als muziek tot binnenin huis doordringt of de kinderen druk zijn.

Angst ontstaan door het verleden (2x verhuisd vanwege onbegrip bij luidruchtige buren) maakt het het soms heel erg lastig om hulp te vragen. Toch ben ik blij dat we 2 dagen geleden toch aan de bel hebben getrokken bij de oorzaak, de muziek van de buurmeisjes. Mijn angstige ik was blij verrast dat zij (hun ouders) mijn overprikkeling serieus namen en gelijk actie ondernamen. Met een beetje geluk ben ik verlost van deze muziekbron en dat geeft me heel veel rust in mijn gevoel, hoofd en eigen achtertuin. Hopelijk beleef ik er snel weer heel veel plezier van.

Voor meer informatie over overprikkeling door hersenletsel: Hersenletsel-uitleg.nl – Overprikkeling bij hersenletsel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.